phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Сряда, 20 Ноември 2019 11:57

НОВОГОДИШНИ КАРТИЧКИ ЗА 2020 ГОДИНА

Оценете статията
(29 гласа)

 

ЧЕСТИТА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА!

ЧЕСТИТА НОВА 2020 ГОДИНА!

МНОГО ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ НА ВСИЧКИ!

 

 

Каква е традицията за посрещане на Нова година?

Вечерта срещу Нова година се кади специалната обредна вечеря. Тя е третата кадена вечеря в този цикъл празници. Богата, както бъднивечерската, тя се отличава с блажни ястия. Навсякъде се приготвя баница, в която се слагат пара и малки дрянови клонки с пъпки, наречени на нивя­та, лозята, къщата, здравето, богатството, домашните животни и пр. На трапезата се слагат запазените още от първото кадене сурово жито, орехи, свещ. След като прекади вечерята, най-възрастният разчупва хляба и завърта три пъти баницата. Баницата е нарязана на толкова парчета, колкото са членовете на семейството, или с едно повече. Всеки взема парчето, което е пред него, а в някои райони парчето в повече се прибира за Св. Богородица. Белегът определя късмета на всеки през годината.

Каква трябва да бъде трапезата за посрещането на Новата 2020?

Изобщо трапезата на новогодишната вечер е изключително богата, разточителна и подредена с голяма изисканост. Салатите, които се поднасят, са много и разнообразни. Традиционната туршия може да бъде сполучливо разнообразена със салати на майонезена, млечна или сметанова основа, с топли и студени предястия. Характерно българско блюдо на този ден е пачата. 3а да спази традицията, домакинята поднася особено празнично ястие, което е от птица. Класическа е рецептата за печена патица или пуйка върху кисело зеле, но особено вкусни са пълнените птици. Плънката може да бъде на оризова основа и да включва лук, стафиди, моркови, ябълка, подправки, но може да бъде и от кестени. Голям деликатес на деня е пълненото печено прасенце. Основното ястие се гарнира с пресни зеленчуци, чушки, краставици и лимон.

Новогодишните десерти са блестящият завършек на най­-дългата вечеря през годината. Всяка домакиня има своя рецепта за този ден. Класически сладкиш обаче остава баклавата. На Нова година се сервират и разнообразни южни плодове и ядки.

Какви трябва да бъдат гадаенията за посрещането на Новата 2020 година?

Около трапезата се гадае и предсказва за времето, реколтата и бъдещия живот в семейството. Добър знак е кихането по време на вечерята, като на кихналия се обещава първия приплод от домашните животни. След вечеря в огъня се хвърлят дрянови пъпки или житни зърна, наречени на всеки от семейството. По това дали ще пукнат и подскочат, се гадае за здраве и живот. За Същото се гадае и с листа от бръшлян, които се бележат с конец, пускат се в паница с вода и се оставят навън на стряхата. Сутринта гадаят по това, чие листо е свежо и чие увяхнало. Както и на Бъдни вечер се гадае със сол и люспи лук за времето и с първата хапка от трапезата за задомяване.

След прибирането на трапезата отново се запазват суровото жито, орехите, недогорялата свещ, както и пепелта от каденето.


Какво традиция е ладуването при посрещането на 2020 година?

Към новогодишните обреди принадлежи ладуването, което се прави и на Еньовден и Гергьовден. То е колективно гадаене за женитба, в което момите са главни участници. Те се събират срещу празника при кладенеца, на кръстопът, на извора или в "честита къща", т. е. където съпрузите са в първи брак, със здрави и живи деца. Тук донасят бяло котле с мълчана вода (василевска, цветна), при носенето на която не се говори и в нея всяка мома пуска пръстена си (или китка с пръстен) и малко овес или ечемик. Котлето с белезите се оставя през нощта под трендафил "на звездите", а сутринта на празника момите пак се събират. Докато една от тях вади пръстените, останалите пеят кратки песни - припевки, с които наричат за женитба, за какъв момък ще се омъжи момата, какъв ще бъде късметът й.

Към всяко наричане има припев, като "Ой Ладо, Ладо, момиче младо", "Извади, моме, маламен пръстен", "Сегни, бульо, подай пръстен" и др. Всяка мома си взема малко овес или ечемик от котлето и го слага под възглавницата си. Вярва се, че който момък сънува през нощта, с него ще жъне овеса, т. е. ще се омъжи за него. А по това дали ще замръзне водата в котлето през нощта, се гадае за здраве през годината.

Какво трябва да знаем за сурвакането при посрещането на 2020 година?

Най-характерният български новогодишен обичай си остава сурваканеmо. Събрани на групички, деца от 4 до 12­ годишна възраст обхождат домовете на близки и съседи, като започват от своя дом още преди разсъмване или сутринта на празника. Всяко дете носи сурвакница - свежо откъртена и украсена дрянова (по-рядко черничева, крушова, сливова, лескова) пръчка. Украсата и е разнообразна - преплетени клончета, нанизи от пуканки и сушени плодове, дребни парички, разноцветни вълнени конци, кравайчета и др. Сурвакарите удрят всекиго, като започват от най-възрастния и едновременно изричат благословия.

Домакините са подготвени предварително и даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, орехи, дребни пари и малки подаръци.

Къде се крият корените на  сурвакането при празнуването на 2020 година?

Корените на този народен обичай трябва да се търсят още в дълбока древност, когато хората са вярвали в магическата сила на децата като носители на радост и щастие, и на дряна, като особено жизнено дърво, запазващо за най­ дълго време през годината своята свежест. Обичаят да се шибат хората със зелена дрянова пръчка, като по този начин им се предава жизнената сила на дървото, е бил познат на римляните и другите западноевропейски народи, но и на славяните. Но само у българите и донякъде у сърбите зелената пръчка се е развила в специална сурвачка, а новогодишното поздравление - в обширна благословия.

Празнуване на Новата 2020 година, заедно с имените дни

На Васильовден посрещат гости тези, които се казват Васил, Василка, Веселин, Веселина (поради звуковата близост) и Босилко, Босилка (поради етимологическата връзка с Василий от гр. "базилеос" - царствен, царски).

Поздравете близки и познати с настъпването на Новата 2020 година с картички от ТУК

 

 

ПОЗДРАВЕТЕ БЛИЗКИТЕ И ПРИЯТЕЛИТЕ СИ С НАСТЪПВАНЕТО НА 2020 ГОДИНА С КАРТИЧКИ ОТ ТУК

 

 

 

Последна промяна на Събота, 30 Ноември 2019 17:44

Спонсорирана реклама

loading...

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ