phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Неделя, 07 Април 2019 13:36

АНИМИРАНИ КАРТИЧКИ ЗА ВЕЛИКДЕН 2019

Оценете статията
(3 гласа)

 

Великден се празнува три дни. Първият е винаги неделя (празнуването започва още в полунощ с обявяването от свещеника, че Христос е възкръс­нал), когато всички отиват на тържествената църковна служ­ба. Свещта, която са държали там, донасят запалена в къщи. тук отговяват, като най-напред хапват по малко яйце и козу­нак (в миналото - обреден хляб). С този ритуал се слага край на великденските пости. И в къщи, и на улицата се разменят христови поздравления по каноните на православната цър­ква. Всички се чукат с боядисаните яйца. Чието яйце излезе най-силно (борец), той ще бъде най-здрав през годината.

На празника младоженците ходят у кумовете, у родите­лите на булката, като носят боядисани яйца и великденски козунаци и също получават от домакините.

Според народните обичаи момите, които са се кумичили на Лазаровден, отиват в дома на кумицата с червени яйца и кумичин кравай. Те й целуват ръка и от този момент спи­рат да й говеят (мълчат). След общата трапеза кумицата ги извежда извън селото, където се люлеят за предпазване от змейове, самодиви и женски болести. През трите дни се иг­рае общо селско хоро.

Вторият ден на Великден в някои райони се нарича раз­турни noнеделник, свързан с обичая размятване на яйца за предпазване от градушка и за плодородие. Момите и момците от селото се събират на някоя поляна, застават на две групи една срещу друга и търкалят червени яйца помежду си.

Обичай е през трите дни на празника трапезата у дома да бъде заредена по всяко време, за да се покаже гостопри­емство. Между деца и родител и между кумци и кръстници се разменя великденски подарък - яйца и козунак. Така се засвидетелства почит и любов. Поздравът от Великден до Възнесение остава ,,христос воскресе - Воистина воскресе" и се спазва 40 дни.

Поздравете близки и приятели с Великденските празници  с картички от ТУК

 

 


ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!


Последна промяна на Понеделник, 08 Април 2019 14:10

Подобни статии (по етикети)

Спонсорирана реклама

loading...

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ