phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
АТАНАСОВДЕН 18 ЯНУАРИ 2018

Е-мейл Печат ПДФ
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

 

 

Празнуват: Атанас, Атанаска, Таска, Тано, Ачо, Ата, Наса


Свети Атанас, наречен Безсмъртни, е господар на зимните студове, ледове и снегове, на зимните облаци и ветрове. През зимата ги владее той, а през лятото - св
Илия. Те са колкото различни (празнуват се в средата на двата най-различни сезона), толкова и обвързани в един общ повелител на природните стихии. Затова денят на единия светец бележи средата на зимата, на другия - средата на лятото. Според поверието на Атанасовден („сред зима") зимата тръгва да си ходи. Обръща я сам св. Атанас, възсяда коня си и по копринена риза изкачва върха на планината, откъдето вика гръмогласно: „Иди си, зимо, да дойде лятото.” Друго поверие е, че светецът забожда главата си в земята и така я затопля. При всички случаи се смята, че на Атанасовден денят нараства.

Който не е успял да заколи на Коледа прасе, може да го стори на 18 януари. Затова наричат празника Втора Коледа Свети Атанас се приема като християнизирана версия на небесния зимен огън, на зимното слънце, свързва се с боговете на огъня. Затова в някои райони срещу Атанасовден на открито, в параклис или на висок хълм се чака изгревът със запалени огньове. Пак на открито се редят трапези, пеят се песни, вият се хора, прескачат се огньове. На връщане се берат цветя в чест на идващата пролет. На празника се правят курбани за излекуване от тежка болест. Кръвта и костите на жертвеното животно се заравят на място, където не стъпва човешки крак.

 

ПОЗДРАВЕТЕ ИМЕННИЦИТЕ С КАРТИЧКИ ОТ ТУК

ПОЖЕЛАНИЯ ЗА АТАНАСОВДЕН

 

Последно променен на Неделя, 14 Януари 2018 15:32  

Пролет

prolet-6
Image Detail
Parva-prole...
Image Detail

Спонсорирано

Сериал

Спонсорирана реклама

loading...

Спонсорирано

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ