phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
ВЕЛИКДЕН 2016 В ГЪРЦИЯ

Е-мейл Печат ПДФ
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

 

 

 

Кога започват празниците за Великден 2016 в Гърция?

Разпети петък

Процесии във всички градове и села към 21 ч.

Велика събота

Около 23 ч започва празничната Великденска служба; заря след полунощ.

Великден

Във всички дворове се пекат агнета на шиш.

Какво трябва да знаем за Гърция, за да си прекараме добре Великден 2016?

АВТОБУС

Междуградските автобуси са най-важните обществени транспортни средства в Гърция. Свързват всички големи гръцки градове с Атина, много от тях и със Солун. Селски автобуси пътуват от общинските центрове до всички села в района. Може да си запазите предварително места от автогарата. Препоръчваме ви да си набавите информация за разписанията на място в автогарите. Разписанието на автобусите в много региони може да намерите в интернет ktel.org. В много градове има и автобуси до предградията.

В Солун може да си купите билет от автомата в автобуса или от гарата или павилион. Но не на всяка спирка има такъв. Затова е най-до бре да пресметнете колко билета ще са ви нужни по време на престоя ви и да ги купите наведнъж, когато ви се отвори възможност.

АВТОМОБИЛ  

Националната шофьорска книжка ви е достатъчна, за да влезете в страната, а международната застраховка "Зелена карта" е препоръчителна.

Максималната допустима скорост е 50 км/ч в населено място, 90 км/ч на междуселищен път и 130 км/ч на магистрала. Допустимата скорост за мотори е 90 км/ч. Има много радари и ако превишите скоростта, ви очакват големи глоби!

LЦe ви излезе скъпо и ако паркирате неправилно - поне 50 ?. Допустимото съдържание на алкохол в кръвта е 0,5 промила, за водачи на мотори - 0,1 промила. Ако седите на предната седалка, сте задължени да сложите колан, както и да носите каска, ако карате мотор.

С пътната служба на Съюза на гръцките автомобилисти ELPA може да се свържете от цялата страна на телефон 104 00.

АВТОМОБИЛ ПОД НАЕМ

Може да наемете автомобил в почти всички по-големи градове и курорти. Малолитражен автомобил струва най-малко 30 евро на ден, като в цената са включени пълната застраховка "каско" и изминатите километри. Може да си резервирате кола още от България, което ще ви излезе значително по-евтино, отколкото ако го направите на място.

Мотори, скутери и мотопеди се отдават под наем в Атина, Солун 11 във всички курорти, но не навсякъде ще намерите велосипеди и маунтинбайкове.

БАКШИШ

Бакшиш от порядъка на 0,50 евро е обидно малък.

ВЕСТНИЦИ И РАДИО

Чуждестранната преса обикновено пристига с един ден закъснение в градовете и курортите.

ВЛИЗАНЕ В СТРАНАТА

За  граждани на Европейския съюз е достатъчна валидна лична карта.

Деца до 16 години трябва да пред ставят международен паспорт.

ВРЕМЕ

Гърция попада в часовата зона на България.

ВЪТРЕШНИ ПОЛЕТИ

Частни авиокомпании предлагат по лети между Атина и Солун. Националният превозвач Olympic Airlines свързва Атина с много гръцки градове като Александруполи, Янина, Кастория, Кавала, Козани, Превеза и Солун в континенталната част. От Солун има полети за Александруполи, Янина и Превеза.

AEGEAN AIRLINES

www.aegan.com

OLYMPIC ARLINES

olympic-airliпes.cоm

КОЕ КОЛКО СТРУВА

КАФЕ 1,60 ЕВРО за чаша еспресо

ВИНО-2,60 ЕВРО за една чаша вино

РИБА 40-60 ЕВРО за 1 кг в ресторант

БЕНЗИН 1,10 ЕВРО за 1 л обикновен бензин

ТАКСИ 36 ЕВРОЦЕНТА на километър в града

ГИРОС 2 ЕВРО за 1 порция с питка

 

ДИСКОТЕКИ

Гръцките дискотеки отварят след 22 ч, Обикновено не се плаща за вход, но напитките са скъпи (една малка бира например е 5 евро).

Е3ИК    

Гърците са горди с писмеността си, която не се използва от никой друг народ по света. Все по-често надписите и указателните табели са и на латиница. Въпреки това е много полезно, ако познавате гръцката азбука.

Правилното поставяне на ударение е изключително важно за коректността на изказването ви. Ударената сричка е носещата графичното ударение. Освен това е добре да знаете, че всички гласни в гръцкия са кратки и отворени.

ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ТРАНСПОРТ

Гръцките държавни железници (OSE) поддържат широка мрежа. Модерни влакове Iпtегсitу свързват Атина със Солун (продължител ност на пътуването 4,25 часа), с Олимпия (5,5 часа) и с Патра (3,35 часа), както и Солун с Александруполи (4,55 часа). Влак със спален вагон пътува от Атина до Солун и обратно. С влак може да отидете до Халкис на остров Евбея, Каламбака (и до манастирите на Метеора), Козани, както и до Каламата, Науплия и Триполи на Пелопонес. Влаковете са с купета за първа и втора класа. Цените са по-ниски от тези на автобусните билети. Отпечатаните разписания са само на гръцки. Разписание в интернет: www. ose.gr.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Медицинското обслужване е гарантирано, но при сериозни наранявания или заболявания е препоръчително преждевременното за връщане в родината.

Аптеки има във всички по-големи селища. Много лекарства се продават без рецепта.

ИНТЕРНЕТ

 

www.gnto.gr - страница на Гръцката туристическа информационна служба

 

www.culture.gr -страница на Гръцкото министерство на културата с информация за археологическите обекти и музеите

 

www.gtp.gr - търсачка за хотели, полети и ферибоотни връзки

www.ktel.ogr - информация за междуградски автобуси в Гърция

www.ose.gr - информация за влаковете в Гърция

www.greekrestivals.gr - актуална програма на някои големи гръцки културни и театрални фестивали

www.araveo.de - (на немски език) платформа за вили и жилища, представени от фирми и частни лица със снимки и форум

На английски език:

www.travelblog.org - Добър сайт с коментари и опизания на континентална Гърция. www.youtube.com - Несравнимо богатство на видеота за Гърция и отделни градове и области.

www.myspace.com - Богата на аудио и видеорепортажи страница на различни езици.

 

На български език: >

www.раtерis.соm -съвети за пътуване из Гърция; пътеписи, впечатления и снимки.

www.guestinn.com - частни квартири и вили в отдалечени райони, гръцки вариант на селски туризъм

www.meteo.gr - подробна информация за времето в цяла Гърция.

ИНТЕРНЕТ КАфЕНЕТА

 

Интернет предлагат кафенетата и баровете във всички малки и големи градове, както и в курортите. Обикновено се плаща 3-5 евро на час. На някои места времето се отчита с автомати, работещи с монети, на други - с карта, а на трети - с поглед към часовника.

КЛИМАТ

Ако искате да се печете на слънце и да се къпете в морето, посетете Гърция между май и септември. Май е най-подходящият месец за пътуване, защото тогава цъфтят много цветя и дървета. През август обикновено е толкова горещо, че разходките се превръщат в мъчение, а и тогава почти всички гърци и много италианци и французи идват на почивка тук. Хотелите са пълни, а цените - високи. Приятна туристическа цел в този период са само планините. За посещение на Пелопонес и околностите на Атина подходящ месец е   октомври.

Между ноември и април често вали, а от ноември до март е доста хладно. За тези, които харесват великолепните пейзажи и не се плашат от дъжд или сняг, Пелопонес, Пелион, Атика и областта северно от Коринтския залив са подходящи зимни дестинации. Музеите и археоогическите обекти не са претъпкани, а от върховете и проходите имате видимост до 150

КОМАРИ

В никакъв случай не забравяйте да вземете със себе си защитно средство срещу комари, както и лекарство при ухапване.

КЪМПИНГ

Не навсякъде е позволено да опънете палатка. Списък на официалните къмпинги се получава безплатно от Гръцката туристическа информационна служба. Повечето гръцки къмпинги са отворени само между май и септември.

МИТНИЦА

В рамките на ЕС гражданите от страните-членки могат да внасят и изнасят стоки за лична употреба в правдоподобни количества, без да плащат мита.

НУДИЗЪМ

Нудизмът е разрешен само на специалните, предназначени за това плажове, които в Гърция са малко на брой.

ПАРИ И ЦЕНИ

Най-изгодно е тегленето на пари с дебитна карта EC/Мaestro от банкоматите в банките. Много по-високи са таксите, ако използвате кредитна карта. Банките и пощенските клонове осребряват туристически чекове и обменят валута. Работното време на банките е понеделник-четвъртък 8-14 часа, петък 8-13.30 часа, като е по-дълго в големите градове и курортите.

ПОЩА

Пощенски клонове има във всички градове и по-големи села. Работното им време е от понеделник до петьк от 7.30-14 часа.

ПРИСТИГАНЕ

Най-големите летища са в Атина, Солун и Кавала. Летищата в Атина

и Солун са обслужвани от автобуси, на другите места може да вземете такси. Големи автофериботи осигуряват целогодишно връзка между италианските прис танища Венеция, Анкона, Бари, Бриндизи и Триест и гръцките Игуменица и Патра. През лятото между Бриндизи и Игуменица пътува и бърз катамаран (курс - 3 ч.), който обаче не превозва автомобили. С обикновен автоферибот преходът между Анкона и Патра трае 9-12 ч. в зависимост от кораба, а от Бари - 15-16 ч. Информация ще получите в туристическите бюра и интернет:

www.superfast.com

www.fragline.gr

www.anek.gr

Целогодишно от София пътуват автобуси за Солун и Атина и влакове от София до Солун.

РАЗПИСАНИЕ НА  КОРАБИТЕ

Ако по време на почивката си искате да отскочите до някой гръцки остров, в интернет на адрес www.gtp.gr ще намерите актуална информация за маршрутите и разписанието на корабите.

СНИМАНЕ С фОТО- АПАРАТ ИЛИ КАМЕРА

Вземете със себе си фотоленти и резервни батерии, защото в Гърция са скъпи и изборът е ограничен.

Има много фотостудиа, които за по-малко от час проявяват цветни ленти и правят качествени снимки. Може да запишете дигиталните си снимки на диск в интернет залите и фотостудиата.

Обикновено снимането със светкавица или статив в църквите и музеите е строго забранено.

СПЕШНА ПОМОЩ

Националният телефонен номер на полицията, спешната помощ и пожарната е 112.

Малко вероятно е операторът да говори родния ви език, затова по молете някой местен да се обади вместо вас и да сподели проблема!

ТАКСИ

Такситата са евтини и навсякъде. В градовете са с броячи, а такситата в селата, наречени агорайон, имат обявени тарифи. Шофьорите могат да ви поискат известна сума над цената, ако пътувате от летище, гара или пристанище, ако имате багаж над 10 кг и за курсове по време на коледните и велиикденските празници. Цените за пътуване в рамките на градовете между  0 и 5 часа за туристи са двойни.

ТЕЛЕфОН

 

Фиксираната телефонна мрежа в Гърция се поддържа от фирма ОТЕ. Тя има офиси във всички градове, от които можете да телефонирате. Обществени телефони на ОТЕ с фонокарти има във всички села и градове. Фонокарти  за 4 евро може да купите от офисите на ОТЕ, както от будките за вестници и супермаркетите. Телефонните разговори от хотела са безсрамно скъпи.

 

Гърците много използват мобилните си телефони. Покритието в страната е добро. Гръцките мобилни номера започват с 6. От роуминг може да спестите, ако изберете по-евтиния оператор. С гръцка предплатена карта спестявате таксите за входящи обаждания. Пред платените карти на GlobalSim и Gobilo са скъпи, но ви спестяват таксите за роуминг. Най-евтини си остават есемесите. Сметките за телефон се надуват от гласовата поща, така че я изключете още в България! Код на Гърция: 0030 + код на населеното място.

ТОАЛЕТНИ

Ако не става въпрос за тоалетна в голям хотел или ресторант, не хвърляйте тоалетната хартия в тоалетната чиния, а в съответната кофа или кошче, защото опасността от задръстване е голяма.

ХОСТЕЛИ И  ТУРИСТИЧЕСКИ СПАЛНИ

Списък с обикновено семплите хостели ще получите от Гръцката туристическа информационна служба .

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Цените за вход в музеи и археологически обекти е 2-4 ?; ако даден музей е част от археологически обект, най-вероятно ще се наложи да платите поотделно за вход. Цената на билета за по-значими разкопки и музеи е 6-12 ?. Ученици и студенти от страни-членки на Европейския съюз не плащат вход, лица над 65 години ползват намаления. От ноември до март всяка неделя входът е свободен.

 

Последно променен на Неделя, 20 Март 2016 09:29  

Коментари  

 
0 #1 Дидка 2013-01-10 15:19
С нетърпение чакам Великден!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Новогодишни картички

Нова година
Image Detail
Новогодишна...
Image Detail
Нова година
Image Detail
Нова година
Image Detail
Дядо Коледа
Image Detail

Сериал


ПОЖЕЛАНИЯ