phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
КАРТИЧКИ ЗА ЛАЗАРОВДЕН 2019

Е-мейл Печат ПДФ
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

 

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Лазаровден се празнува в предпоследната събота преди Великден. С него започва отбелязването на най-голе­мия християнски празник. Най-хубавата библейска приказ­ка е възкресението на Лазар, последното чудо, с което Хрис­тос демонстрира бъдещото си Възкресение. Лазар бил при­ятел на Исус и живеел в едно село близо до Иерусалим с двете си сестри - Мария и Марта. Исус често обичал да от­сяда у тях: Веднъж той бил далеч от Иерусалим, при него дошъл човек и му казал, че Лазар е много болен. Исус ка­зал: "Лазар е тежко болен, но няма да умре". Заедно с учени­ците си тръгнал на път и когато те разтревожени се питали жив ли е още, той им отвърнал: "Лазар спи, но аз отивам да го събудя". Исус отивал да извърши чудо - да възкреси при­ятеля си, когото много обичал.

Като стигнали до селото, те видели много опечалени хора, които отивали при Мария и Марта да оплачат Лазар, умрял преди четири ДНИ. Марта като разбрала, че Исус е тук, изти­чала при него и му казала: "ако ти беше тук, брат ни нямаше да умре". Дошла Мария и още много хора, които не сдържали сълзите си. Исус поискал да го заведат при гроба на умрелия и като стигнали, заплакал от мъка. Лазар почивал в една пещера и Исус поискал от хората да махнат камъка от входа й. Исус се помолил на небесния си отец и казал: "Лазаре, ста­ни!". Станало чудо - Лазар излязъл от гроба. Тези, които не вярвали на думите, повярвали на делата му.

Лазаровата събота е един от най-драматичните, поетич­ни и символични пролетни народни обичаи. Още през пос­тите младите моми и момичетата започват да се готвя.т за лазаруването, като се групират по възраст и по чети.


Картички за Лазаровден 2019

Пожелания за Лазаровден 2019

Последно променен на Неделя, 10 Март 2019 20:14  

Спонсорирано

Спонсорирана реклама

loading...

Спонсорирано

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ